GndX_TOC_JACS

Články Jana Heydy v prestižních časopisech

Guanidinium can both Cause and Prevent the Hydrophobic Collapse of Biomacromolecules

Už roztok chloridu guanidného je zvláštní. Lze v něm běžně
nalézt guanidné kationty v přímém kontaktu, což je přinejmenším z
pohledu elektrostatiky nepřirozené. Pro proteiny jsou účinky
koncentrovaných roztoků zničující, po močovině se jedná o druhé
nejběžnější denaturační činidlo. V tomto článku autoři ukazují, že existují
tři způsoby účinku guanidných solí, stabilizující i destabilizující,
které vždy souvisí s volbou aniontu. Tato práce je kombinací
spektroskopických a termodynamických experimentů,  počítačových simulací
a termodynamického modelování.

Beyond the Hofmeister Series: Ion Specific Effects on Proteins and Their Biological Functions

Featured_Hofmeister_TOC (šířka 215px)

Feature_Hofmeister_cover_art_jpcb (šířka 215px)

Proč jsou některé soli účinnější při srážení proteinů, než
jiné? Proč lze stejné pořadí účinnosti  solí nalézt v celé plejádě
fyzikálně-chemických vlastností a dějů? V tomto článku shrnujeme
poznání, které vyplynulo z kombinace termodynamických a
spektroskopických technik s počítačovým modelováním a teorií v
posledních 10 letech, a přinášíme odpovědi na výše položené otázky. 
Článek byl publikován jako Feature Article v JPCB.